Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Стамен Янев се връща на поста директор на Българската агенция за инвестиции

Бившият депутат от БСП Надя Клисурска става зам.-министър в социалното министерство, бившият управител на НЗОК Димитър Петров ще е заместник на здравния министър

Стамен Янев се връща на поста директор на Българската агенция за инвестиции

Стамен Янев се връща като ръководител на Българската агенция за инвестиции. Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков върна Стамен Янев като ръководител на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Бившият заместник-министър на икономиката Стамен Янев отново е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Стамен Янев бе заместник-министър на икономиката в правителството „Борисов 3“.

Сега отново поема оперативното ръководство на стратегическата агенция, която ръководеше преди това. Рокадата министър Петков обясни с търсенето на най-подходящия професионалист.

Кирил Петков мотивира решението по следния начин: „В момента е много важно максимално голям опит да се влее обратно в агенцията, така че да се опитаме да привлечем свеж капитал колкото можем, по най-ефективния начин. Опитваме се да имаме истински успехи". 

Още по темата

Той обясни, че няма специфични критики към досегашната ръководителка на БАИ. Петков акцентира и върху важността българските търговски аташета и БАИ да имат голяма кооперация.

„Ще видите как ще приложим това ефективно. Имаме специална програма за координация, която ще пуснем. Всеки един от аташетата трябва да е представител на първо място на България. Аз съм представител на частния сектор. Не можете да имате хора, които са търговски представители, и да имат други ангажименти. Най-важното нещо, е те да представят България и да имаме истински сделки. Ще ви покажем в края на 60-те ни дни позитивни резултати. Ще видите, че не са само общи коментари. Търговските аташета трябва да имат точно измерими резултати, дори за един малък период от 60 дена", подчерта служебният министър, цитиран от Нова телевизия.

Икономическия министър ще работи с трима заместници. Това са Карина Константинова, Яна Балникова и Ирена Младенова, която за трети път ще е заместник-министър.   

Министърът на отбраната Георги Панайотов потвърди днес, че ще работи с двама заместник-министри. Това са Пламен Йорданов и Александър Петков. Те са били служители във ведомството.  

Трима зам.-министри на вътрешните работи са назначени със заповед на премиера Стефан Янев. Това са Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. От юни 2020 година досега е служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. В периода 2014 - 2015 година е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 до септември 2018 година е ръководител на Инспекторат НЗОК.

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев ще има трима заместници. Лазар Лазаров запазва поста си и ще отговаря за пазара на труда. Новите заместник-министри са Иван Кръстев, който има натрупан опит в държавната администрация с управлението на еврофондовете и Надя Клисурска, която е бивш депутат от БСП.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров също ще има трима заместници. Всичките са лекари, като двама от тях са били и депутати от Обединените демократични сили. В екипа му влизат д-р Тома Томов, началник на COVID отделението в Александровска болница. Останалите двама са д-р Александър Златанов, който беше директор на две регионални здравни инспекции - София-област и Перник, и д-р Димитър Петров, бивш управител и подуправител на НЗОК.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще има трима заместници. Това са известната пианистка и преподавател в музикалната академия проф. Борислава Танева, Весела Кондакова, изпълнителен директор на българската музикална асоциация и историкът доц. Пламен Славов, който е бивш депутат от БСП.

Външният министър Светлан Стоев ще има двама заместници. Единият е Калин Атанасов, който отговаряше в министерството на външните работи за последните три гласувания на изборите в чужбина. До април Атанасов беше главен секретар на МВнР, а след изборите стана посланик в Армения.

Другият заместник-министър е Василий Такев, който беше ръководител на генералната дирекция „Двустранни отношения" в министерството.

При много от министерствата новите политически кабинети все още не са посочени на страниците им в интернет.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Вероятно е да няма други заразени от пациента с "Делта" варианта на COVID-19